Oestrogeendominantie: wat geen gynaecoloog je vertelt.

In de reguliere geneeskunde zien ze oestrogeendominantie niet als een probleem. Het wordt niet opgemerkt en bij mij werd het in 2016 afgedaan met ‘je hormoonwaardes zijn lekker hoog. Je krijgt een dikke 9.’ Met de kennis van nu kan ik je zeggen: of je hormoonwaardes hoog of laag zijn, het betekent allebei dat ze uit balans zijn. En dan is het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Wat is oestrogeendominantie?

Oestrogeen is één van de vrouwelijke hormonen. Het wordt geproduceerd in de eierstokken, bijnierschors, vetweefsel en placenta. De taken die oestrogeen te vervullen heeft zijn onder andere het ontwikkelen van de vrouwelijke kenmerken in de puberteit, zorgen voor vetweefsel op de heupen en bovenbenen, het houdt de vaginawand soepel, verhoogt het libido, stimuleert opbouw van botweefsel, houdt de huid stevig, speelt een rol bij de bevruchting en stimuleert celdeling en groei. Oestrogeen is vooral belangrijk tijdens de eerste helft van jouw cyclus om een eicel te laten groeien.

Oestrogeendominantie betekent dat de balans tussen oestrogeen en andere hormonen en neurotransmitters waar oestrogeen mee samenwerkt verstoord is. Het hormoon oestrogeen voert dan de boventoon. Met als gevolg menstruatieklachten.

Wat zijn mogelijke oorzaken van oestrogeendominantie?

Door onze huidige leefstijl komt oestrogeendominantie vaker voor dan je zou denken. Een lijstje van mogelijke oorzaken:

 • Blootstelling aan xeno-oestrogenen: dit zijn oestrogenen die in onze omgeving voorkomen in drinkwater, plastic bakjes, make-up en verzorgingsproducten. Hierdoor neemt de hoeveelheid oestrogeen in je systeem toe en kan dit leiden tot oestrogeendominantie. En vergeet ook niet de anticonceptie-pil.
 • Een probleem in de methylatie: naast dat oestrogeen moet worden aangemaakt is het net zo belangrijk dat oestrogeen ook weer wordt afgevoerd wanneer het zijn taak heeft volbracht voor dat moment. Dat proces wordt methylatie genoemd. Wanneer oestrogeen onvoldoende wordt afgebroken kan oestrogeendominantie ontstaan.
 • Een onbalans in de hormonen oestrogeen en progesteron: progesteron is er na de eisprong voor om een embryo te laten innestelen in het baarmoederslijmvlies. Wanneer er in verhouding te veel oestrogeen aanwezig blijft in de tweede helft van de cyclus, lukt dit proces niet en kan een embryo niet innestelen en zul je opnieuw ongesteld worden.
 • Overgewicht: in vetcellen wordt het hormoon testosteron (bij mannen én bij vrouwen aanwezig) omgezet in oestrogeen. Meer vetcellen betekent, meer omzetting met als mogelijk gevolg een hogere oestrogeenwaarde.

Hoe weet ik of ik oestrogeendominantie heb?

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt merken dat er mogelijk een verhoogde hoeveelheid oestrogeen in jouw systeem aanwezig is.

 • Vocht vasthouden.
 • In verhouding meer vet op billen en benen. Dit heeft niets te maken met overgewicht, maar met de vetverdeling over je lichaam.
 • PMS klachten.
 • Cysten in borsten en eierstokken.
 • Menstruatieklachten.
 • Migraine voor de menstruatie.
 • Acne die samenhangt met je cyclus.
 • Vleesbomen.
 • Moeite met zwanger worden.
 • Pijnlijke borsten.

Goed nieuws!

Oestrogeendominantie is bijna altijd omkeerbaar door je leefstijl aan te passen en eventueel gebruik te maken van specifieke supplementen. Ik heb oestrogeendominantie met als oorzaak een probleem in de methylatie. Het probleem in de methylatie is bij mij dusdanig dat er genetisch onderzoek is gedaan. Daar zijn foutjes in mijn barcode gevonden die voor het methylatieprobleem zorgen. En zelfs dan is er nog geen man overboord. Ik ben van mijn menstruatieklachten afgekomen door mijn leefstijl aan te passen. Dus ook jij kunt met leefstijl nog heel veel doen om oestrogeen alleen de taak uit te laten voeren waar het voor is aangenomen en je systeem in balans te brengen.

Wat kun je doen?

Een eerste stap. Check eens de producten die je op je lijf smeert. Zijn dit producten met biologische natuurlijke ingrediënten zonder toevoegingen of toch met xeno-oestrogenen?

Leef menstruatieklachten-vrij!

Ik kan het, dus jij zeker ook.

Maaike Lommerse-Harkamp

Maaike Lommerse-Harkamp

Ik begeleid vrouwen die hun agenda volledig inrichten rond hun cyclus naar dat ze elke dag van de maand alles kunnen doen wat zij leuk vinden 🧡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

powered by Typeform

GRATIS CALL van 30 minuten

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

 • Inzicht in jouw klachten

 • Je weet welk hormoon de boosdoener is

 • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

powered by Typeform

GRATIS CALL

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

 • Inzicht in jouw klachten

 • Je weet welk hormoon de boosdoener is

 • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet