Waarom je gaat ontsteken van yoghurt als ontbijt

Haast haast, snel de deur uit. Je bed lag zo lekker en zes keer snoozen zorgt er voor dat je nu nog een kwartier de tijd hebt om jezelf klaar te maken voor werk. Geen tijd voor ontbijt en een pak drinkyoghurt gaat mee de auto in. Daar hebben we in de file nog wel even tijd voor…

Deze ochtendroutine kan nog wel wat oersterke aandacht gebruiken. Voor nu haal ik alleen de ontbijtkeuze eruit. Yoghurt is een veelgekozen ontbijt in Nederland. Met koeien, en daarmee melk, zijn we groot gebracht. Zuivel is moeilijk weg te denken uit ons voedingspatroon en ook de supermarkt staat er vol mee. Van drinkyoghurt tot kwark en van kookroom tot geraspte kaas.Onze evolutie

Ons genenpakket stamt uit de oertijd en verandert slechts met 0,5% per miljoen jaar. De agrarische revolutie, waar veeteelt een onderdeel van is, begon zo’n 10.000 jaar geleden. Voor onze genen is zuivel dus bij wijze van spreken gisteren aan het voedingspatroon toegevoegd.

Wat voor effecten heeft zuivel op onze systemen?
In zuivel zit de stof caseïne. Dat wordt een antinutriënt genoemd, een anti-voedingsstof. Een stof in voeding met schadelijke effecten. Caseïne is zo opgebouwd dat het lastig te verteren is voor ons systeem. Het zorgt voor meer slijm in het lijf wat kan leiden tot verstopping en irritatie van de luchtwegen. Ook kan caseïne het immuunsysteem in je darmen activeren met laaggradige ontsteking als gevolg.

Hoe werkt dat?
Anti-nutriënten beschadigen het darmslijmvlies. Het darmslijmvlies is één van onze lichaamsbarrières die onder andere als taak heeft om ziekmakende stoffen buiten de deur te houden. Wanneer het darmslijmvlies beschadigd raakt ontstaat er ruimte tussen de cellen van de darmwand. Door deze ruimtes kunnen ziekmakende stoffen worden opgenomen in de bloedbaan. Dit heeft als gevolg dat het immuunsysteem geactiveerd wordt. Die herkent dat er ziekmakende stoffen in het lijf zijn. Doordat er honderden verschillende ziekmakende stoffen nu via de darmwand worden opgenomen in de bloedbaan, krijgt het immuunsysteem geen toestemming om een grootschalige tegenaanval op te zetten. Dat zou je simpelweg niet overleven. De tussenoplossing die jouw lijf heeft gevonden is laaggradige ontsteking. Net genoeg om vermenigvuldiging van de ziekmakende stoffen zo veel mogelijk te bestrijden, maar niet genoeg om het probleem op te lossen.

Wat is het gevolg?
Door de laaggradige ontsteking die in het lichaam aanwezig is, is het immuunsysteem permanent geactiveerd. Dit kost energie. Deze energie wordt gestolen van andere organen en systemen. Met veel vage klachten als gevolg. Denk daarbij aan stemmingswisselingen, vermoeidheid, trek in zout of zoet, slaapproblemen, haaruitval, vermindering van het libido, maar ook PMS klachten.

Maar ik heb toch zuivel nodig voor gezonde botten?
Dat klopt niet helemaal. Ja, je hebt calcium nodig voor gezonde botten, maar dat zit niet alleen in zuivel. Ook is calcium in zuivel moeilijk opneembaar voor het lijf doordat het gebonden is aan caseïne. Calcium is in voldoende mate in groente te vinden en is vanuit groente beter opneembaar en dus effectiever te gebruiken.

Wat kan ik onthouden?
In zuivel (o.a. yoghurt, melk, kwark, kaas) zit het anti-nutriënt caseïne. Dit kan zorgen voor irritatie van de luchtwegen, maar ook voor het doorlaatbaar maken van het darmslijmvlies. Hierdoor kunnen ziekmakende stoffen worden opgenomen in de bloedbaan en reageert het immuunsysteem met laaggradige ontsteking. Dit kost energie. Energie die je lijf niet meer kan gebruiken voor andere systemen. Met vage klachten tot gevolg.

Wat kan ik doen?
Vermijd zuivel. Kies bijvoorbeeld voor plantaardige varianten als amandelmelk en kokosyoghurt. En eet bij twee maaltijden groente om het darmslijmvlies te helpen herstellen.

Ik begeleid vrouwen die hun agenda volledig inrichten rond hun cyclus naar dat ze elke dag van de maand alles kunnen doen wat zij leuk vinden 🧡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

powered by Typeform

GRATIS CALL van 30 minuten

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

  • Inzicht in jouw klachten

  • Je weet welk hormoon de boosdoener is

  • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

powered by Typeform

GRATIS CALL

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

  • Inzicht in jouw klachten

  • Je weet welk hormoon de boosdoener is

  • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet