Waarom nachtschades schadelijk zijn.

Je staat de hele middag in de keuken en maakt een heerlijke lasagne met verse tomatensaus, aubergine en paprika. Laagje kaas erover. Drie kwartier in de oven en jullie kunnen aan tafel. Maar wat doet deze lasagne eigenlijk van binnen met je?

Wat zijn nachtschades?

Nachtschade is een grote plantenfamilie die voor onze genen vrij recent aan ons voedingspatroon is toegevoegd. Ongeveer 500 jaar geleden begonnen we met het eten van tomaten, paprika’s, aardappelen, aubergines en gojibessen. Ook okra, kruisbessen en tabak behoren tot de familie van de nachtschade. Nachtschades produceren giftige stoffen om zich te beschermen tegen dieren en daarmee ook mensen. Zij kunnen niet wegrennen voor gevaar en produceren daarom lectinen. 

Wat doen lectinen?

Lectinen zijn een koolhydraatbindend eiwit dat in mensen, dieren en planten voorkomt. Lectinen zijn belangrijk voor het immuunsysteem en daarom niet direct slecht. Wel is er een groep die schadelijke lectinen wordt genoemd. Die vinden we in granen, nachtschades, bepaalde noten, zaden, vruchten en chilipepers. 

De schadelijke lectinen zijn resistent voor de spijsvertering en komen daardoor in de bloedbaan terecht. Daar kunnen ze zich binden aan rode bloedcellen waardoor deze aan elkaar gaan kleven. Doordat lectinen zich kunnen binden, veroorzaken ze tekorten aan voedingsstoffen, verstoren ze de spijsvertering en beschadigen ze het darmslijmvlies. Wanneer het darmslijmvlies beschadigd is geraakt, kunnen schadelijke stoffen worden opgenomen in de bloedbaan. Zo ontstaat er ontsteking. Het immuunsysteem reageert daar op. Omdat de schade aan het darmslijmvlies vaak langdurig aanwezig is, ontstaat er een laaggradige ontsteking. Schadelijke stoffen kunnen namelijk constant worden opgenomen bij een beschadigd darmslijmvlies en zo ontstaat er een chronische ontsteking. 

Dus nooit meer een tomaat door mijn salade of rode pastasaus?

Tomaten bevatten naast lectinen ook saponinen. Saponinen zijn anti-nutrienten met dezelfde negatieve effecten als lectinen. Wanneer tomaten worden geplukt als ze volrood zijn en wanneer de zon het hoogst staat, is de hoeveelheid aan anti-nutrienten het laagst, maar wel aanwezig.

Dan blijven er weinig groente over!

De moderne jager-verzamelaars gebruiken zo’n 400 verschillende planten. Ze eten er ongeveer 100 en de anderen gebruiken ze als kruidenthee of medicijnen. In de huidige maatschappij eten we slechts 20 plantensoorten. Er zijn er dus nog genoeg over als we de nachtschades niet meer gebruiken.

Wat kan ik onthouden?

In nachtschades als tomaten, paprika’s, aubergine, aardappelen en gojibessen zitten lectinen. Lectinen hebben een negatieve invloed op ons spijsverteringssysteem en werken daardoor laaggradige ontsteking in de hand. 

Wat kan ik doen?

Laat de nachtschades in het schap liggen en experimenteer met groente. Koop bijvoorbeeld een keer per week een groente die je nog niet eerder gebruikt hebt.

Ik begeleid vrouwen die hun agenda volledig inrichten rond hun cyclus naar dat ze elke dag van de maand alles kunnen doen wat zij leuk vinden 🧡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

powered by Typeform

GRATIS CALL van 30 minuten

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

  • Inzicht in jouw klachten

  • Je weet welk hormoon de boosdoener is

  • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

powered by Typeform

GRATIS CALL

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

  • Inzicht in jouw klachten

  • Je weet welk hormoon de boosdoener is

  • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet