Waarom ontspanning energie kost

Drukke dag achter de rug. Vergadering in en vergadering uit. Afspraak na afspraak de dag door gerend. ‘s Avonds plof je op de bank. Oh ja, ik MOET ook nog naar de yoga. Oh ja, ik MOET ook nog mediteren. Pfff, daar heb ik geen energie meer voor…

Herkenbaar?
Voordat je er erg in hebt is je dag volgepland. Volgepland met dingen voor werk en anderen. Zonder dat je het doorhebt, ben je jezelf een dag vergeten. Je zit uitgeput op de bank en hebt geen energie meer om iets te doen waar je zelf blij van wordt. Netflix gaat aan en zo gaat de avond voorbij, val je op de bank in slaap en lig je te laat in bed. Vervolgens slaap je onrustig en kun je niet herstellen van de dag. Voordat je het weet gaat de wekker af om hetzelfde verhaal weer van voor af aan te beginnen op een nieuwe dag.

Ons brein

Langzaam raakt je systeem uitgeput en toch heb je het gevoel dat je het niet anders kunt doen. Gewoontes raken letterlijk ingesleten in je brein. Of je dit nu wilt of niet en of het helpende gewoontes zijn of niet, dat maakt voor het brein niet uit. Alles wat je vaak herhaald wordt een gewoonte, een automatisme. Bij niet helpende gedachten of situaties ligt er toch vaak een beloning op brein-niveau in het vooruitzicht. De gedachte dat je na een drukke dag toch niet naar de yoga gaat, maakt je voor even blij. Dopamine komt vrij. Je kunt lekker op de bank blijven zitten en een serie kijken. Maar op de lange termijn geeft deze keuze geen fijn gevoel. En denk je misschien wel ‘was ik toch maar wel gegaan’. Stress. Om daarna weer te denken ‘nu kan ik wel de laatste aflevering van mijn favoriete serie kijken’. Dopamine komt vrij. Om uiteindelijk toch overprikkelt in bed te stappen. Stress.

Vicieuze cirkel

Op deze manier blijft ons brein gevangen in de vicieuze cirkel. De beloning is er alleen voor de gewoonte dat pad te lopen in het brein. De gevoelens van angst en stress zijn helemaal niet belonend. En dat is uiteindelijk wel waar je dan mee opgescheept zit. Een systeem wat door deze vicieuze cirkel chronische stress ervaart. Stress kost veel energie. Je hoofd en je lijf zijn constant aan het vechten tegen gevaar. Jouw systeem kan geen onderscheid maken tussen werkelijk fysiek gevaar en gedachten. Ze reageert altijd alsof het een gevecht is tussen leven en dood. Breek uit deze oneindige stressvolle loop en zet bewust de ontspanning aan.

Ja, het klopt dat je daar geen energie voor hebt. Je lijf is leeg door de stress. De beloning is dat door de ontspanning aan te zetten je weer energie krijgt. Je hormonen en neurotransmitters komen weer in balans. En wat zou dat je uiteindelijk opleveren?

Oefening Ontspanningsrespons

Deze oefening, bedacht door Herbert Benson, brengt het lichaam van opwinding naar rust. De hartslag vertraagt, hormonen keren weer terug naar hun normale niveaus en ook de spijsvertering komt in balans. En je kunt met deze oefening zelfs beïnvloeden welke genen tot uiting komen en welke niet.

 • Ga comfortabel zitten op een stoel, de bank of een yogamat.
 • Kies een woord, geluid, gebed, gedachte, uitdrukking of mantra wat je fijn vindt. Bijvoorbeeld: liefde, ohm, ik ben goed genoeg, ik kan alles wat ik wil. Iets wat bij jou past.
 • Sluit je ogen
 • Ontspan je lichaam
 • Adem langzaam in en uit
 • Benoem bij elke uitademing het woord, geluid of mantra wat je hebt gekozen
 • Het is oké als je gedachten afdwalen. Breng je aandacht dan weer liefdevol terug naar je ademhaling en het woord, geluid of mantra.
 • Doe deze oefening voor 10 tot 20 minuten.
 • Keer terug naar je normale ademhaling.
 • Blijf hier voor een minuut en open dan langzaam je ogen.

Wat kan ik onthouden?
Het brein is geprogrammeerd om energiebesparend te werken door automatismes te maken. Ook worden er automatismes gemaakt als dat eigenlijk helemaal geen handige gewoontes zijn. Dit is een vicieuze cirkel die door de beloning in de vorm van dopamine blijft draaien. Deze vicieuze cirkel kun je doorbreken door de ontspanning actief aan te zetten.

Wat kan ik doen?
Elke dag de ontspanningsrespons oefening voor een moment van verlichting voor je hoofd en je lijf. Zo raakt dat pad ingesleten en wordt ontspanning een nieuwe gewoonte.

Ik begeleid vrouwen die hun agenda volledig inrichten rond hun cyclus naar dat ze elke dag van de maand alles kunnen doen wat zij leuk vinden 🧡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

powered by Typeform

GRATIS CALL van 30 minuten

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

 • Inzicht in jouw klachten

 • Je weet welk hormoon de boosdoener is

 • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

powered by Typeform

GRATIS CALL

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

 • Inzicht in jouw klachten

 • Je weet welk hormoon de boosdoener is

 • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet