Waarom paddenstoelen onze oude vrienden zijn (inclusief recept)

Paddenstoelen. Nee, niet de paddo’s uit de coffeeshop (of waar je die dan ook zou kunnen halen). Het gaat om de paddestoelen die je gewoon in de supermarkt kunt halen of bij de groenteboer. Champignons, kastanje champignons, shii-take, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood en fluweelpootjes zijn soorten paddenstoelen die goed te koop zijn.

Oude vrienden?

Toen wij nog een oervolk waren, stonden paddenstoelen al op het menu. Samen met groente, fruit, zeevoedsel, gevogelte, noten, zaden en een beetje wild. Dat betekent dat ons lijf en met name ons darmen goed zijn aangepast op het verwerken van die soorten voedingsmiddelen.

En naast dat we ze als voedsel gebruiken, worden paddenstoelen al duizenden jaren gebruikt om de medicinale eigenschappen en worden ze ingezet om bepaalde ziektebeelden te bestrijden.

Wat doen die paddenstoelen dan precies?

Paddenstoelen hebben een positieve uitwerking op het immuunsysteem, omdat ze betaglucanen bevatten. Dit is een natuurlijk complexe suiker die het immuunsysteem traint om indringers buiten de deur te houden. Deze betaglucanen zitten met name in shii-take en oesterzwammen. Shii-take en oesterzwammen worden ook in verband gebracht met het verlagen van ontsteking, cholesterol, bloeddruk en de bloedsuikerspiegel.

Vruchtbaarheid omhoog

En dat is weer positief voor het verhogen van je vruchtbaarheid. Wanneer je immuunsysteem beter werkt en ontsteking in je lijf afneemt, komt de energieverdeling beter in balans. Daardoor kan de energie gestoken worden in de hormonen die belangrijk zijn voor het laten ontstaan van nieuw leven.

Dat maakt dat paddenstoelen onze oude vrienden zijn.

Wat kan ik onthouden?

Onze lijf is goed aangepast op het verwerken van paddenstoelen en ze hebben een positieve uitwerking op het immuunsysteem.

Wat kan ik doen?

Eet paddenstoelen met regelmaat. Daar wordt jouw lijf blij van. Je kunt er bij je ontbijt al mee beginnen.

Ontbijtidee

Paddenstoelen, avocado en ei

Voor twee personen:

 • 250 gram paddenstoelen
 • 2 avocado’s
 • 2 eieren
 • Beetje citroensap, zout en peper
 • evt. roomboter/kokosolie

Bereiding:

 1. Kook de eieren zoals jij ze lekker vindt
 2. Snij de paddenstoelen, zet ze voor 15 minuten in de oven op 200 graden of bak ze in een pan met roomboter of kokosolie tot het vocht uit de paddestoelen komt. Bestrooi met peper en zout.
 3. Snij ondertussen de avocado’s door midden, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees eruit
 4. Pureer het vruchtvlees tot een mousse of prak de avocado fijn, voeg een scheutje citroensap toe en zout en peper naar smaak.
 5. Alles op je bord en je ontbijt is klaar. Eet smakelijk!

Ik begeleid vrouwen die hun agenda volledig inrichten rond hun cyclus naar dat ze elke dag van de maand alles kunnen doen wat zij leuk vinden 🧡

2 reacties op “Waarom paddenstoelen onze oude vrienden zijn (inclusief recept)”

 1. Hoi Maaike, bedankt voor dit recept.. Ik vroeg me af, wanneer je deze bouwstoffen het hardst nodig hebt tijdens de menstruatie-cyclus. Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Hoi Jorina, dank je wel voor je vraag! De bouwstoffen die in paddenstoelen te vinden zijn, zijn tijdens je gehele cyclus van belang voor een gezond en sterk systeem. Ze bevatten naast de betaglucanen die ontstekingsremmend werken ook veel eiwitten die de eerste voedingsstof voor ons systeem zijn en ook een belangrijke basis vormen voor onze cellen. Is jouw vraag zo beantwoord? Liefs, Maaike

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

powered by Typeform

GRATIS CALL van 30 minuten

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

 • Inzicht in jouw klachten

 • Je weet welk hormoon de boosdoener is

 • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

powered by Typeform

GRATIS CALL

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

 • Inzicht in jouw klachten

 • Je weet welk hormoon de boosdoener is

 • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet