Wat zijn hormonen?

Leuk dat je het steeds over hormonen hebt en hormonale klachten. Maar wat zijn hormonen precies?

De boodschappers

Ons systeem, ons lijf en ons brein, werkt met signaalstoffen. Deze signaalstoffen brengen boodschappen van klier naar klier, van weefsel naar weefsel en van productie naar doelgebied. Hormonen en neurotransmitters zijn de belangrijkste soorten signaalstoffen, boodschappers, die iedereen in zijn systeem heeft. Neurotransmitters werken in het zenuwstelsel en het brein. Hormonen werken door de rest van het lichaam en ook in het brein.

Hormonen worden via hormonale klieren afgegeven aan de bloedbaan, een orgaan of aan de buitenwereld. Zo bereiken hormonen de cellen die gevoelig voor ze zijn en kunnen daar hun werk doen. Hormonen kunnen een stimulerende of een remmende functie hebben. Voorbeelden van hormonale klieren zijn de schildklier, bijnieren en eierstokken.

Waar worden hormonen van gemaakt?

Er zijn hormonen die bestaan uit een combinatie van eiwitten en suikermoleculen. Dit zijn bijvoorbeeld de schildklierhormonen, adrenaline, noradrenaline, melatonine, glucagon, TSH en oxytocine. Ook worden er hormonen uit vet gemaakt. Dat zijn bijvoorbeeld testosteron, oestrogeen en cortisol. Je kunt je direct voorstellen dat de hoeveelheid eiwitten en vetten in jouw voedingspatroon invloed heeft op je hormoonhuishouding en daarmee op hormonale klachten.

De regelaar

In ons brein hebben we een gebied die de regelaar is voor onze hormoonhuishouding. Hij geeft aan wanneer er hormonen vrij mogen komen en ook wanneer de productie even mag stoppen. Dit gebied heet de hypothalamus. Ons systeem streeft naar een bepaalde waarde van alle hormonen in het bloed. Deze kennis wordt doorgespeeld naar de hypothalamus waar hij bepaalt of er op de rem of het gaspedaal getrapt mag worden.

Hoe weten hormonen waar ze hun werk kunnen doen?

Op elke cel zitten receptoren. Deze receptoren, soort ontvangers, zijn speciaal gevormd voor elke signaalstof. Elk type hormoon heeft zijn eigen receptoren. Hierdoor weet het hormoon precies waar het zijn werk mag doen. 

Het aantal receptoren voor een bepaald hormoon kan variëren in aantal. Wanneer er veel van een hormoon aanwezig is in het systeem, neemt het aantal receptoren af. Het weet immers dat er toch wel genoeg aanwezig is om het systeem goed te laten draaien. Wanneer er minder van het hormoon aanwezig is in de bloedbaan, neemt het aantal receptoren toe. Op deze manier doet het systeem er alles aan om zo veel mogelijk van het hormoon in de cel op te nemen om het goed te laten functioneren. Een gevalletje van vraag en aanbod.

Wanneer er voor langere tijd veel van een bepaald hormoon in de bloedbaan aanwezig is, kan het aantal receptoren dusdanig afnemen tot er geen receptoren meer over zijn of deze niet meer goed kunnen werken. Dit heet resistentie. Dat betekent dat een bepaalt hormoon niet meer goed opgenomen kan worden.

Balans

Wanneer het niet meer lukt om de waardes van alle hormonen in balans te houden, de receptoren hun werk niet meer voldoende kunnen uitvoeren of de regelaar niet meer goed wordt geïnformeerd, kunnen klachten ontstaan. Dat zijn signalen van ons systeem. Ons systeem wil duidelijk maken dat er iets aan de hand is. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar de oorzaak van deze klachten en niet simpelweg aan symptoombestrijding doen. Bij elke klacht vraag ik mij af: wat wil het systeem vertellen? Waar heeft het behoefte aan? Wanneer je dat weet, kun je de balans herstellen en zal de klacht ook niet meer terugkomen. 

Daar help ik je graag bij.

Liefs!

Maaike Lommerse-Harkamp

Maaike Lommerse-Harkamp

Ik begeleid vrouwen die hun agenda volledig inrichten rond hun cyclus naar dat ze elke dag van de maand alles kunnen doen wat zij leuk vinden 🧡

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

powered by Typeform

GRATIS CALL van 30 minuten

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

  • Inzicht in jouw klachten

  • Je weet welk hormoon de boosdoener is

  • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

powered by Typeform

GRATIS CALL

Neem controle over je hormonen

Wat levert de GRATIS CALL je op?

  • Inzicht in jouw klachten

  • Je weet welk hormoon de boosdoener is

  • En je weet wat jij nodig hebt om van die hormonale klachten af te komen. En echt, dat kan!

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet